Siirry pääsisältöön

Miksi asioiden aloittaminen on vaikeaa? - 4 helppoa vinkkiä tavoitteen saavuttamiseen

"You're never going to feel like changing. Stop waiting for a perfect time." (Mel Robbins)

Meidän on helppo noudattaa tuttuja rutiineja, esim. työpäivän jälkeen televisio auki ja sohvalle. Mitä jos saisimme muutettua tuon rutiinin niin, että aina työpäivän jälkeen lähtisimmekin 15 minuutin kävelylenkille?

Jo kahden viikon toisto alkaa muuttamaan asioita rutiineiksi. Rutiinithan on määritelty vakiintuneen kaavan mukaan sujuviksi, mekaanisiksi tottumuksiksi (Lähde). Rutiineja toteutetaan ikään kuin automaattisesti, autopilotti päällä.

Oletko joskus havahtunut esimerkiksi autoa ajaessa olevasikin jo paikassa B?

Auton ajaminen on niin rutinoitua, että aivomme saattavat "sammahtaa" hetkeksi. Ne tietävät jo, miten tässä tilanteessa tulee toimia. Tai toinen esimerkki - suihkussa käynti. Aika usein suihkussa käyminenkin menee täysin samalla kaavalla. Tai se, millä tavalla peset tukan. Mietipä hetki, miten moni asia elämässäsi on rutinoitunut.

Miksi asioiden aloittaminen sitten on niin vaikeaa?

Tarkoituksena olisi opiskella vielä loppukesästä työhyvinvoinnin johtamisesta sekä johdon ja henkilöstön kehittämisestä. Nämä kaksi aluetta on itselleni todella lähellä sydäntä, mutten silti ole nyt saanut aloitettua "työurakkaa". Vaikka kyseessä olisi niinkin motivoiva asia kuin uuden opiskelu.

Ajattelenko asian olevan liian raskasta? En. Olisiko opiskelu lomalla ollut välttämätöntä? Ei. Onko minulla vielä riittävästi aikaa vapaa-ajalla opiskeluun? Ei. En tiedä. Ehkä.

Asioiden priorisoimisella päästään pitkälle. Kuuntelin jokin aika sitten James Clearin äänikirjan "Pura rutiinit atomeiksi". (Kiitos ystävälle suosituksesta 💗) Siinä kehoitettiin mm. tavoittelemaan jotakin unelmaa pienin askelin.

Kirjasuositus 👍
Lähde: https://jamesclear.com/books

Esimerkiksi ajattelu 30 sivun raportin kirjoittamisesta pistää jarrut saman tien päälle, mutta jos kääntää ajattelun niin, että kirjoitan joka päivä vain 2 minuuttia (tuli hyvää tekstiä tai ei), aloittaminen helpottuu, ja joudut todennäköisesti pakottamaan itsesi lopettamaan tuon 2 minuutin jälkeen. En ole vielä itse testannut tuota kunnolla - mutta aion ottaa sen kyllä nyt käyttöön.

Joten tee näin, kun aloittamisen vaikeus iskee:

1. Kysy itseltäsi kysymykset, kuten "Miksi haluan tätä?" tai "Miltä minusta tuntuu, kun olen edennyt haluamassani asiassa?". Heitä lisää kysymyksiä kehiin - kyseenalaista itsesi ja aikomuksesi. "Kannattaako edes aloittaa - miksi ja miksi ei?"

2. Kun tavoite on kirkastunut, pura se pieniin osasiin eli välietappeihin/-tavoitteisiin. Lähde saavuttamaan ensimmäistä pientä tavoitetta pienin parannuksin. Pääasia on, että edistyt oikeaan suuntaan. Tavoitteen saavuttaminen ei ole mustavalkoista "joko saavutan tai en", vaan jokainen valinta, jonka teet, voi viedä sinua lähemmäksi tavoitettasi. Oli kyseessä sitten salaatin valitseminen burgerin sijaan tai juoksulenkille lähteminen tv:n katsomisen sijaan. Kyse on valinnoista.

3. Jos motivaatio häviää, sinulla tulee olla back-up plan sen takaisin saamiseen. Voit kirjoittaa 1. kohdan vastaukset ylös itsellesi, jotka palauttavat tavoitteen tärkeimmät tarkoitusperät mieleesi tai voit käyttää ystävää tsempparina, kun on vaikeaa. Joillekin p*rseelle potkiminen toimii, toisille lempeä kehoitus. Tutkiskele, mikä sinua motivoi parhaiten!

4. Palkitse itseäsi usein! Positiivinen ehdollistaminen toimii paremmin kuin esimerkiksi totaalikieltäytyminen kaikesta hauskasta tavoitteen saavuttamisen vuoksi. Se, että saat hetkiä rentoutua tai syödä jotakin muutakin kuin pupun ruokaa, saa sinut jaksamaan matkallasi. Trust me, been there, done that.



Suosittelen myös katsomaan tämän mielenkiintoisen TEDx Talkin, jossa Mel Robbins, tunnettu lakimies ja parisuhdeasiantuntija kertoo, mitä esteitä meillä on tavoitteidemme saavuttamiselle.



Kohtele itseäsi niin kuin auttaisit jotakin muuta saavuttamaan tavoitteen. Miten tällöin puhuisit itsellesi? Lempeästi vai ruoskien? Palkitsemalla vai rankaisemalla? Toimiiko kohdallasi paremmin keppi vai porkkana? 🥕

Rutinoituminen on hyvä asia, sillä asiat tuntuvat silloin helpoilta. Kun lähdemme luomaan uusia rutiineja, se tuntuu aluksi vaikealta. Mutta kunnes saamme toistettua samaa asiaa (vaikka 2 minuutin opiskelu päivittäin) kahden viikon ajan, alkaa tuo toiminta helpottua ja muuttua pikkuhiljaa rutiiniksi.

Asioiden aloittaminen ei olekaan niin vaikeaa enää. Ainakaan uuden rutiiniksi muodostuneen asian aloittaminen 😉

Aloitapa itsesi potkiminen takamukselle jo tänään - kohti tavoitettasi!

Terkuin - kukapa muukaan kuin Ida


Kommentit

Lähetä kommentti

Moikka! Kiva, jos ehdit kommentoida :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Millainen olen?

Tein eilen persoonallisuustestin , jonka mukaan olen Protagonisti. "Protagonistit ovat aitoja, välittäviä ihmisiä, jotka toimivat sanojensa mukaan, ottavat mielellään johtovastuun, luovat yhteishenkeä ja motivoivat tiimiään innolla, joka on tarttuvaa." Melkein kaikki persoonallisuutta kuvaavat väitteet olivat omalla kohdallani totta. Alla olevasta kuvasta näkyy tulokseni.  Eli tunnistan itseni  täysin   ekstrovertiksi - tästä ollaan paljon puhuttu kollegojen ja ystävienkin kanssa. Osaan etenkin työtilanteissa olla realistinen , mutta olen myös tunneälykäs , ja vetoankin välillä ja tarvittaessa tunteisiin.  Vaikka periaatteet ovatkin tärkeitä , tulee silti mielestäni ratkaisut perustua järkeen ja faktaan. Olen ehdottomasti ennakoiva ja suunnitteleva , enkä ehkä sitten siedä  jatkuvaa  epävarmuutta ja "veitsen kärjellä" elämistä. Suunnittelu on puoli ruokaa, näinhän sitä sanotaan. Lisäksi tuo identiteetti kääntyy varovaisen puoleen tällä hetkellä - uskoakseni syväos

Mitä voit oppia tarkastelemalla motiivejasi?

Nyt kun on mennyt lähes neljä viikkoa uudessa HR-koordinaattorin työtehtävässä, on hyvä palata vajaa kuukausi sitten suorittamani verkkokurssin tuloksiin. Kyseessä oli Reissin motivaatioteoriaan perustuva verkkokurssi "Mikä minua motivoi?". Tämän motivaatioteorian mukaan motiivialueita on yhteensä 16 ja jokaisen motivaatioprofiili on erilainen/yksilöllinen. Useat motiivit vaikuttavat toisiinsa eikä niitä voi siis täysin erotella toisistaan. Yksi merkittävimmistä on mielenrauhan motiivi, jossa yhdistyvät useammat tarpeet, kuten vaikka minulla järjestyksen tarpeen täyttyminen vaikuttaa suuresti mielenrauhan tarpeen täyttymiseen.  Olen aiemmin suorittanut monia erilaisia testejä ja kyselyitä, jotka arvioivat asenteita, motiiveja ja soveltuvuutta esimerkiksi johonkin työtehtävään. Näitä testejä olivat mm. 16Personalities, DISC, WOPI, THOMAS-analyysi ja VIA-kysely, ja ne kuvasivat yllättävän hyvin persoonallisuuttani. Etenkin laajemmat kyselyt. Kuitenkin tämän motivaatioverkkokurs

Askel lähempänä unelmaa

Olo on kiitollinen kuin pienellä oravalla ja sopi todella hyvin tähän hetkeen nuo tänään kuulemani uutiset. Mutta voisin tässä vaiheessa kertoa viime viikosta. Yrittäjyyttä, valmennusta, koulutusta ja haastattelua Viime viikko oli erittäin kiireinen. Pääsin valmistelemaan oman valmennukseni tai työpajani osana erään työpaikan haastattelukierrosta. Voin kertoa, että opin enemmän käytännöntaitoja tämän kautta kuin jos olisin lukenut valmennusten pitämisestä tai katsonut asiasta webinaarin. Valitettavasti tuossa yrityksessä valmentajaurani ei ainakaan vielä startannut, mutta pääsin kuitenkin toteuttamaan osan unelmastani ja valmentamaan supermielenkiintoisesta aiheesta: Kuinka kasvattaa tuottavuutta voimavarakeskeisen suunnittelun ja positiivisen viestinnän avulla? Tutkimustietoon nojautuen sekä harjoituksia hyödyntäen voisin sanoa, että saimme kokonaisuudessaan kaikki uutta tietoa ja työkaluja työyhteisön ilmapiirin sekä tuottavuuden parantamiseen. Myönteisyydellä on suuri merkitys ilmap