Siirry pääsisältöön

Oletko multi- vai monotaskaaja?

Kannattaako multitaskaaminen?

Multitaskaus on jäämässä arvostettuna ominaisuutena pikkuhiljaa pois, etenkin kun aletaan tiedostamaan sen suden kuopat. Mikäli olette kuulleet monotaskauksesta, niin sitä tulisi ihannoida enemmän. Taito keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja tuottaa laadukasta jälkeä on monotaskaajan paras valttikortti.

En kuitenkaan itse multitaskaajana sulje pois laadukkaan työn jälkeä, mikäli ajanhallinta ja priorisointi hoituu. Asioiden sohiminen (lue: asian 1 työstäminen vähän aikaa, keskeytys, asian 2 työstäminen vähän aikaa, keskeytys jne) ei takaa parasta tulosta ja kuormittaa työntekijää, sillä joka kerta keskittymisen herpaantuessa asiaan takaisin syventyminen vie paljon aikaa. Tästäkin syystä on erittäin tärkeää taata työntekijän keskittymisrauha.

Onnistutko priorisoimaan ja hallitsemaan aikaa multitaskauksessasi?

Ajanhallintaa ja priorisointia, kun voi opetella - tärkeää niin vapaa-ajalla kuin työssäkin (puhumattakaan niiden yhdistämisestä). Aloita lukemalla kirjasuositukseni Sampo Sammaliston "Viisas pääsee vähemmällä". Saat erittäin hyviä ja konkreettisia vinkkejä tehokkaampaan elämään - niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

Samankaltaisia asioita kannattaa niputtaa yhteen, sillä tutkimusten mukaan se parantaa työsuoritusta/-tehokkuutta kuin niin, että päivään on yhdistetty monta erilaista täysin toisiinsa liittymätöntä tehtävää. Uuden tyyliseen tehtävään kestää asennoitua taas hieman pidempään kuin samankaltaiseen. Tälleen meidän aivot on viritetty.

Olen itse käyttänyt priorisoinnissani viikko- ja päiväsuunnittelun lisäksi työtehtävälistaa, jossa tehtävät on priorisoitu tietyn kategorian mukaisiksi. Yleensä 1 = kiireellisin, 2 = kun ehtii, 3 = voi siirtää. Olen myös värikategorisoinut tehtävät tyyppien mukaan, jolloin näen, kuinka paljon esimerkiksi markkinointiin liittyviä tehtäviä minulla on sillä hetkellä.

Jotkut saattaa sanoa, että tehtävälistan pituus voi masentaa tai ahdistaa, mutta joitakin se saattaa myös motivoida. Puhun nyt meistä suorittajatyyppisistä luonteista, jotka saavat mielihyvää asioiden tekemisestä ja saavuttamisesta.

Erityisesti luontaisille monotaskaajille (yksi asia kerrallaan) voi olla ahdistavaa, jos vaaditaan monen asian hoitamista samanaikaisesti, etenkin jos kyseessä on tulipalokiireellisiä asioita. Kun taas henkilölle, joka on tottunut multitaskaamaan eli mahdollisesti sammuttelemaan paloja sieltä täältä ja samalla rakentamaan kokkoja uusiin paikkoihin, voi olla vaikea keskittyä vain yhteen asiaan. Sormet syyhyää päästä tekemään jotakin toista tai erilaista hommaa ja ajatus vaeltelee.

Onko silloin kyse huonosta keskittymiskyvystä vai totutusta toimintamallista?

Viimeistään nyt kannattaa luopua multitaskaamisesta, sillä tällä tavoin työskenteleminen laskee sekä työtehokkuutta että älykkyysosamäärää. Lue lisää täältä:
https://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/tutkimus_multitaskaaminen_laskee_alykkyysosamaaraa

Lue täältä vinkit monotaskaamisen aloittamiseen: https://anna.fi/lifestyle/tyo-ja-raha/oikeasti-tehokkaat-ihmiset-eivat-multitaskaa-monotaskaaminen-parantaa-tyon-laatua-vahentaa-stressia

Miten oppia ajanhallintaa ja priorisointia? Lue Duunitorin opas sählääjälle täältä: https://duunitori.fi/tyoelama/ajanhallinta-opas-sahlaajalle/



Kohti monotaskaamista mennään,

Terkuin Ida




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Millainen olen?

Tein eilen persoonallisuustestin , jonka mukaan olen Protagonisti. "Protagonistit ovat aitoja, välittäviä ihmisiä, jotka toimivat sanojensa mukaan, ottavat mielellään johtovastuun, luovat yhteishenkeä ja motivoivat tiimiään innolla, joka on tarttuvaa." Melkein kaikki persoonallisuutta kuvaavat väitteet olivat omalla kohdallani totta. Alla olevasta kuvasta näkyy tulokseni.  Eli tunnistan itseni  täysin   ekstrovertiksi - tästä ollaan paljon puhuttu kollegojen ja ystävienkin kanssa. Osaan etenkin työtilanteissa olla realistinen , mutta olen myös tunneälykäs , ja vetoankin välillä ja tarvittaessa tunteisiin.  Vaikka periaatteet ovatkin tärkeitä , tulee silti mielestäni ratkaisut perustua järkeen ja faktaan. Olen ehdottomasti ennakoiva ja suunnitteleva , enkä ehkä sitten siedä  jatkuvaa  epävarmuutta ja "veitsen kärjellä" elämistä. Suunnittelu on puoli ruokaa, näinhän sitä sanotaan. Lisäksi tuo identiteetti kääntyy varovaisen puoleen tällä hetkellä - uskoakseni syväos

Mitä voit oppia tarkastelemalla motiivejasi?

Nyt kun on mennyt lähes neljä viikkoa uudessa HR-koordinaattorin työtehtävässä, on hyvä palata vajaa kuukausi sitten suorittamani verkkokurssin tuloksiin. Kyseessä oli Reissin motivaatioteoriaan perustuva verkkokurssi "Mikä minua motivoi?". Tämän motivaatioteorian mukaan motiivialueita on yhteensä 16 ja jokaisen motivaatioprofiili on erilainen/yksilöllinen. Useat motiivit vaikuttavat toisiinsa eikä niitä voi siis täysin erotella toisistaan. Yksi merkittävimmistä on mielenrauhan motiivi, jossa yhdistyvät useammat tarpeet, kuten vaikka minulla järjestyksen tarpeen täyttyminen vaikuttaa suuresti mielenrauhan tarpeen täyttymiseen.  Olen aiemmin suorittanut monia erilaisia testejä ja kyselyitä, jotka arvioivat asenteita, motiiveja ja soveltuvuutta esimerkiksi johonkin työtehtävään. Näitä testejä olivat mm. 16Personalities, DISC, WOPI, THOMAS-analyysi ja VIA-kysely, ja ne kuvasivat yllättävän hyvin persoonallisuuttani. Etenkin laajemmat kyselyt. Kuitenkin tämän motivaatioverkkokurs

Askel lähempänä unelmaa

Olo on kiitollinen kuin pienellä oravalla ja sopi todella hyvin tähän hetkeen nuo tänään kuulemani uutiset. Mutta voisin tässä vaiheessa kertoa viime viikosta. Yrittäjyyttä, valmennusta, koulutusta ja haastattelua Viime viikko oli erittäin kiireinen. Pääsin valmistelemaan oman valmennukseni tai työpajani osana erään työpaikan haastattelukierrosta. Voin kertoa, että opin enemmän käytännöntaitoja tämän kautta kuin jos olisin lukenut valmennusten pitämisestä tai katsonut asiasta webinaarin. Valitettavasti tuossa yrityksessä valmentajaurani ei ainakaan vielä startannut, mutta pääsin kuitenkin toteuttamaan osan unelmastani ja valmentamaan supermielenkiintoisesta aiheesta: Kuinka kasvattaa tuottavuutta voimavarakeskeisen suunnittelun ja positiivisen viestinnän avulla? Tutkimustietoon nojautuen sekä harjoituksia hyödyntäen voisin sanoa, että saimme kokonaisuudessaan kaikki uutta tietoa ja työkaluja työyhteisön ilmapiirin sekä tuottavuuden parantamiseen. Myönteisyydellä on suuri merkitys ilmap