Siirry pääsisältöön

Onko tämä unelmatyöni?

Minulla oli viime viikolla uravalmennus ja se antoikin sopivan potkun takamukselle omien arvojen ja osaamisten pohtimiselle. Kunnianhimoisen luonteeni vuoksi olen hakenut vaativia työtehtäviä lähinnä tulevaisuuden osaamistason mukaisesti.

Olenko asettanut riman liian korkealle? Entä jos lähtisinkin jo tämän hetkisen laajan osaamisen perusteella hahmottamaan omaa tulevaisuuttani? Voiko se mennä mönkään?

Uravalmennuksesta sain tehtäväkseni kartoittaa omia osaamisia, arvoja, unelmatyötä ja -työviikkoa, työympäristöä ja työtapoja. Tämä tehtävä mielessäni lähdin kävelemään koirani kanssa ulos auringonpaisteeseen ja päätin pohtia näitä ajatuksia hetken.



Unelmatyö

Unelmatyön määritelmästä oli helpoin aloittaa. Listaan alle asioita, joita työn olisi hyvä sisältää. Asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä, ja yritin linkittää niitä hieman yhteen:
  • Ihmisten kanssa tekemisissä oleminen
  • tiimityö
  • asiakkuuksien hoitaminen ja sitouttaminen
  • asiakaskohtaamiset
  • Tietotekniikan / järjestelmien käyttäminen
  • Kehittäminen & projektityöskentely
  • Matkustaminen
  • Kielitaitojen hyödyntäminen
  • "Esiintyminen"
    • presentaatiot / webinaarit / koulutus
    • verkostoituminen
    • edustaminen
Mitä en halua? 

Tähän kysymykseen tulee vähemmän mitään vastauksia mieleen, sillä haluaisin päästä kokeilemaan kaikkea / olemaan kaikessa mukana. Täysin muuttumaton työ ei muutosmyönteiselle ja kehittämisintoiselle luonteelle myöskään sovi. Rutiininomainen työ kuulostaa tiettyyn pisteeseen saakka hyvälle, mutta vaihtelua tulee olla. Viikot eivät voi toistua jatkuvasti samanlaisena kohdallani.

Palkkauksen tulisi olla kiinteä. Hyvistä saavutuksista ja tavoitteiden täyttymisestä toki tulisikin lisäksi palkita, mutta omalla kohdallani pelkästään provisioon perustuva palkkaus kuulostaisi liian epävarmalta.

Unelmaviikkoni pitää sisällään siis vaihtelua: palavereita, projekteja, mahd. matkustelua, verkostoitumista, luovaa tekemistä ja rutiinityöskentelyä.

Työympäristö ja arvot

Millaisessa työympäristössä haluan tehdä työni? Mitä jos arvoni ovat ristiriidassa työni kanssa?

Työympäristön tulee olla monimuotoinen, erilaisuuksia arvostava ja hyödyntävä, jossa erilaisten ihmisten potentiaalia kohdistetaan oikeisiin asioihin. Työ ei olisi aikaan tai paikkaan sidottu, eli mahdollistaisi liikkuvan työn / etätyöskentelyn joustavilla työajoilla. Kuitenkin olemassa olisi toimiston modernit tilat luovan tiimityön mahdollistamiseksi sekä hyvät työvälineet tukemassa omalta osaltaan työhyvinvointia. Haastavat ja monipuoliset työtehtävät sekä itsensä kehittämiseksi että mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Työn tulee olla myös merkityksellistä.

Mitä muuta? Entäs sitten tuo ilmapiiri?

Työpaikan ilmapiirin tulisi ehdottomasti olla avoin sekä mielellään nuorekas ja huumori herkässä! Työkavereiden olisi hyvä ymmärtää eri kellotaajuuksia ja arvostaa tehokkuutta sekä olla muutosmyönteisiä :)

Lisäksi työssä tulisi olla mahdollisuudet kehittyä, oli kyse sitten ura- tai kasvupolusta. Kehittymistä tulisi tukea kouluttautumisen sekä tavoite- ja kehityskeskusteluiden avulla, suoritusta tulisi arvioida säännöllisesti ja hyvästä työstä antaa oikeudenmukainen palkkio. Työn tulee olla johdonmukaisesti ja tasavertaisesti johdettua muun muassa niin, että prosessit sekä työtehtävät ja vastuut on määritelty. Tiedon ja osaamisen jakaminen sekä ennakointi tulee olla osa työkulttuuria.

Mikä se oma osaaminen sitten siis on?

Omat vahvuuteni ovat selkeästi projektityöskentely, asiakkaiden kohtaaminen ja ylivertaisen asiakaskokemuksen tuottaminen, kielitaidot, IT-järjestelmäosaaminen, muiden innostaminen / coachaus sekä esiintymistaidot.

Projektityöskentely vahvuutena tarkoittaa osaltani seuraavia asioita:
  • organisointitaidot ja itseni johtaminen
  • ongelmanratkaisutaidot ja ideointi on "top-notch"
  • asioiden eteenpäin vieminen
  • asioiden loppuun saattaminen
Asiakkaiden kohtaaminen ja asiakaskokemuksen tuottaminen:
  • kohtaan ihmiset yksilöinä aidolla empaattisella läsnäolollani
  • pyrin aina jättämään asiakkaalle loistavan fiiliksen, jolloin asiakas mitä varmemmin palaa asioimaan uudestaan
  • ylivertaisen asiakaskokemuksen tuottamiseen vaaditaan jatkuvaa parantamista niin prosessien kuin palveluiden kehittämisen osalta
IT-järjestelmäosaaminen kohdallani tarkoittaa:
  • järjestelmien nopeaa oppimista ja omaksumista
  • näppäryyttä sujuvoittaa IT-prosesseja työyhteisön toiminnan tehostamiseksi
  • kollegojen opastamista / kouluttamista järjstelmiin ja työohjeiden luomista
Coachaus / innostaminen sekä esiintymistaidot:
  • yhdessä menestyminen on tärkeämpää kuin yksilöiden saavutukset
  • positiivisuus ja huumori tehostaa työntekemistä, mutta heijastuu myös asiakkaille palvelun muodossa
  • osaan lisäksi ottaa ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioon
  • vapaus olla oma aito itsensä ihmisten edessä oli kyse sitten esityksen pitämisestä, kouluttamisesta tai verkostoitumisesta
Jatkan näistä asioista uravalmentajan kanssa vajaa kahden viikon kuluttua. Asioiden sisäistäminen ja pohtiminen vie tosissaan aikaa. Vielä en osaa sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, vaikka näiden aukikirjoittaminen helpottaakin.

Lopuksi vinkkivitonen! Pomodoro-tekniikka toimii kohdallani oikein hyvin - 25 minuutin keskittyminen tiettyyn työhön/tehtävään, minkä jälkeen lyhyt tauko. Toimii sekä blogin kirjoittamisessa että henkilöstöjohtamisen opintojen kanssa ;) Suosittelen! Lisää voi lukea vaikka täältä.









Kommentit

Lähetä kommentti

Moikka! Kiva, jos ehdit kommentoida :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Millainen olen?

Tein eilen persoonallisuustestin , jonka mukaan olen Protagonisti. "Protagonistit ovat aitoja, välittäviä ihmisiä, jotka toimivat sanojensa mukaan, ottavat mielellään johtovastuun, luovat yhteishenkeä ja motivoivat tiimiään innolla, joka on tarttuvaa." Melkein kaikki persoonallisuutta kuvaavat väitteet olivat omalla kohdallani totta. Alla olevasta kuvasta näkyy tulokseni.  Eli tunnistan itseni  täysin   ekstrovertiksi - tästä ollaan paljon puhuttu kollegojen ja ystävienkin kanssa. Osaan etenkin työtilanteissa olla realistinen , mutta olen myös tunneälykäs , ja vetoankin välillä ja tarvittaessa tunteisiin.  Vaikka periaatteet ovatkin tärkeitä , tulee silti mielestäni ratkaisut perustua järkeen ja faktaan. Olen ehdottomasti ennakoiva ja suunnitteleva , enkä ehkä sitten siedä  jatkuvaa  epävarmuutta ja "veitsen kärjellä" elämistä. Suunnittelu on puoli ruokaa, näinhän sitä sanotaan. Lisäksi tuo identiteetti kääntyy varovaisen puoleen tällä hetkellä - uskoakseni syväos

Mitä voit oppia tarkastelemalla motiivejasi?

Nyt kun on mennyt lähes neljä viikkoa uudessa HR-koordinaattorin työtehtävässä, on hyvä palata vajaa kuukausi sitten suorittamani verkkokurssin tuloksiin. Kyseessä oli Reissin motivaatioteoriaan perustuva verkkokurssi "Mikä minua motivoi?". Tämän motivaatioteorian mukaan motiivialueita on yhteensä 16 ja jokaisen motivaatioprofiili on erilainen/yksilöllinen. Useat motiivit vaikuttavat toisiinsa eikä niitä voi siis täysin erotella toisistaan. Yksi merkittävimmistä on mielenrauhan motiivi, jossa yhdistyvät useammat tarpeet, kuten vaikka minulla järjestyksen tarpeen täyttyminen vaikuttaa suuresti mielenrauhan tarpeen täyttymiseen.  Olen aiemmin suorittanut monia erilaisia testejä ja kyselyitä, jotka arvioivat asenteita, motiiveja ja soveltuvuutta esimerkiksi johonkin työtehtävään. Näitä testejä olivat mm. 16Personalities, DISC, WOPI, THOMAS-analyysi ja VIA-kysely, ja ne kuvasivat yllättävän hyvin persoonallisuuttani. Etenkin laajemmat kyselyt. Kuitenkin tämän motivaatioverkkokurs

Askel lähempänä unelmaa

Olo on kiitollinen kuin pienellä oravalla ja sopi todella hyvin tähän hetkeen nuo tänään kuulemani uutiset. Mutta voisin tässä vaiheessa kertoa viime viikosta. Yrittäjyyttä, valmennusta, koulutusta ja haastattelua Viime viikko oli erittäin kiireinen. Pääsin valmistelemaan oman valmennukseni tai työpajani osana erään työpaikan haastattelukierrosta. Voin kertoa, että opin enemmän käytännöntaitoja tämän kautta kuin jos olisin lukenut valmennusten pitämisestä tai katsonut asiasta webinaarin. Valitettavasti tuossa yrityksessä valmentajaurani ei ainakaan vielä startannut, mutta pääsin kuitenkin toteuttamaan osan unelmastani ja valmentamaan supermielenkiintoisesta aiheesta: Kuinka kasvattaa tuottavuutta voimavarakeskeisen suunnittelun ja positiivisen viestinnän avulla? Tutkimustietoon nojautuen sekä harjoituksia hyödyntäen voisin sanoa, että saimme kokonaisuudessaan kaikki uutta tietoa ja työkaluja työyhteisön ilmapiirin sekä tuottavuuden parantamiseen. Myönteisyydellä on suuri merkitys ilmap